ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σύντομο Ιστορικό του Συνδέσμου Κριτών Καλαθόσφαιρας Κύπρου

 

Ιστορικό Συνδέσμου

Οι κριτές καλαθοσφαίρισης επιτελούν σοβαρό έργο στην διεξαγωγή ενός καλαθοσφαιρικού αγώνα. Αποστολή τους σε ένα αγώνα είναι:
Η καταγραφή του αποτελέσματος (σκορ), η καταγραφή και χορήγηση των αλλαγών και των αναπαυλών (τάιμ – άουτ) που δικαιούται η κάθε ομάδα, η καταμέτρηση των προσωπικών παραβάσεων (φάουλς), ατομικών και ομαδικών, καθώς και η συμπλήρωση όλων των άλλων στοιχείων που απαιτεί το Φύλλο Αγώνος το οποίο και θεωρείται το ‘ευαγγέλιο’ του αγώνα.
Η χρονομέτρηση του αγώνα.
Η χρονομέτρηση των 24″ χρόνος κατά τον οποίο πρέπει μια ομάδα να εκδηλώσει την επίθεσή της.
Η αποτύπωση των παραπάνω στατιστικών στοιχείων στον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου για την άμεση ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.
Η αυστηρή εφαρμογή όλων των κανονισμών που διέπουν τον αγώνα σε ότι συμβαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου.
Οι κριτές λοιπόν ενός αγώνα είναι τέσσερις. Ο Σημειωτής, ο Χρονομέτρης του αγώνα, ο Χρονομέτρης των 24″ και ο Βοηθός Σημειωτή, σύμφωνα με το άρθρο 4 των επίσημων κανονισμών της FIBA, αποτελούν την γραμματεία.
Είναι φανερό ότι οι Κριτές αποτελούν μέρος της ραχοκοκαλιάς του παιγνιδιού της καλαθοσφαίρισης και υπάρχουν από την πρώτη στιγμή που το άθλημα έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας.
Μέχρι το 1976, τα μέλη της γραμματείας ήταν 2 άτομα, ο σημειωτής και ο χρονομέτρης, οι οποίοι και προέρχονταν από τις τάξεις της γηπεδούχου ομάδας. Στο τραπέζι βρισκόταν και τρίτο άτομο το οποίο εκπροσωπούσε την φιλοξενούμενη ομάδα και απλά συμμετείχε ως παρατηρητής.
Στη συνέχεια η Κ.Ο.Κ. δημιούργησε πυρήνες από άτομα που γνώριζαν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να συμμετέχουν επίσημα στους αγώνες στους αγώνες που η ίδια διοργάνωνε ανά το παγκύπριο. Αυτοί οι πυρήνες που ενέσκηψαν ήταν ανά επαρχία και ο αριθμός τους ήταν σχετικά μικρός.
Με τη ραγδαία όμως ανάπτυξη του αθλήματος η Ακαδημία Αθλητισμού του Κ.Ο.Α., σε συνεργασία με την Κ.Ο.Κ., διοργάνωσε την πρώτη επίσημη σχολή Κριτών το 1989, η οποία και διήρκησε ένα ακαδημαϊκό έτος αφού ξεκίνησε το Σεπτέμβριο και αποπερατώθηκε το Μάιο του 1990. Τα μαθήματα και διαλέξεις γίνονταν μια φορά την εβδομάδα και ήταν διάρκειας 3 ωρών. Στη Σχολή συμμετείχαν οι εν ενεργεία Κριτές ανά το παγκύπριο, αλλά και όσοι επέδειξαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στους κόλπους των Κριτών.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των Κριτών, η αγωνία αλλά και ο ζήλος, για την πρόοδο του αθλήματος υπήρξε το έναυσμα της δημιουργίας ενός Συνδέσμου. Μια ομάδα Κριτών αξιολογώντας τα δεδομένα της περιόδου, η αν θέλετε εποχής εκείνης, και αφού μελέτησε και ζύγισε όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν τότε, αποφάσισε το Οκτώβριο του 1990 να προχωρήσει στην ίδρυση του Συνδέσμου Κριτών Καλαθόσφαιρας Κύπρου.
Μετά από πολλή δουλειά ετοιμάστηκε το καταστατικό που θα έκφραζε τις πεποιθήσεις τους για το Σύνδεσμο, το οποίο και παρουσιάστηκε στην ιδρυτική Συνέλευση που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 1991 παρουσία 27 μελών. Κατά τη διάρκεια της 1ης Γενικής Συνέλευσης διενεργήθηκαν και οι πρώτες αρχαιρεσίες που ανέδειξαν και το πρώτο Δ.Σ. του Συνδέσμου το οποίο και καταρτίστηκε σε σώμα στις 25 – 9 – 91 ως ακολούθως:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       : Σταύρος Σταυρινίδης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ               : Μαλβίνα Τερζή
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ         : Σολωμός Γεωργίου
ΤΑΜΙΑΣ                               : Νίκος Πελαβάς
ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Ονησίφορος Ιωάννου

Ο Σύνδεσμος Κριτών Καλαθόσφαιρας Κύπρου ενεγράφη ως Σωματείο αμέσως με την δημιουργία του, αφού προηγουμένως ευτύχησε να πετύχει την Αθλητική Αναγνώρισή του Συνδέσμου Κριτών Καλαθόσφαιρας Κύπρου από τον Κ.Ο.Α. και να εγγραφεί στο ειδικά τηρούμενο Αθλητικό Μητρώο του Οργανισμού.
Το Δ.Σ. ανέλαβε να υλοποιήσει τους στόχους που καθορίστηκαν από την Γενική Συνέλευση και ταυτόχρονα να δώσει οντότητα και προσωπικότητα στα μέλη του. Με συντονισμένες ενέργειες το Δ.Σ. έθεσε σαν προτεραιότητα την εκπαίδευση των μελών του σε θάματα κανονισμών. Στην πορεία του χρόνου τα μέλη του Συνδέσμου συμμετείχαν και σε Σεμινάρια που διοργάνωνε η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (Ο.Δ.Κ.Ε.), εμπλουτίζοντας έτσι περισσότερο τις γνώσεις τους.
Ακόμα ο Σύνδεσμος ήλθε σε επαφή με τους αντίστοιχους Συνδέσμους της Ελλάδας δημιουργώντας φιλικές σχέσεις και συμμετείχε σε διάφορες πανελλήνιες συνεδρίες.
Η μεγαλύτερη ίσως επιτυχία του Συνδέσμου καταγράφεται το 1997 όταν στον Ευρωπαϊκό τελικό κυπελλούχων που διεξήχθη στη Λευκωσία, τα μέλη του άφησαν άριστες εντυπώσεις στους αξιωματούχους της FIBA με τις γνώσεις αλλά και με την πιστή εφαρμογή των κανονισμών.
Τα εύσημα και θετικά σχόλια των ειδικών απεσταλμένων της FIBA για την απόδοση των μελών του, κέρδισε επίσης ο Σύνδεσμος και σε όλες τις διεθνής υποχρεώσεις της χώρας μας, με αποκορύφωμα τις δυο διοργανώσεις των Α.Μ.Κ.Ε. που διεξήχθησαν το 1989 και το 2009.